Popis
Tento organický prémiový čaj z nepálské vysočiny produkovaný z první sklizně ocení každý znalec. Krásné, velmi rafinovaně ručně svinuté lístky přinášejí mnoho stříbrných špiček. Ty po zalití nabídnou oranžově žlutou barvu nálevu, která překvapí květnatě sladkou a svěží aromatickou chutí. Čajová zahrada se nachází ve východní části Nepálu, na úpatí Mount Everestu. Je to jedna z nejvýše položených plantáží na světě. Zvláštní podnebí a vlastnosti půdy dávají čaji jedinečný vysokohorský charakter, který lze nalézt pouze v oblasti Himálaje.
Složení čaje: Černý ručně rolovaný čaj v kvalitě listu SFTGFOP 1 FF (First Flush - první sklizeň).
Původ čaje: Čajová zahrada Guranse गुराँसे टि इस्टेट प्रा. लि., oblast Hile, Nepál.
Příprava čaje: Vroucí vodou zalijte 1 čajovou lžičku čaje k poměru 1,5 dl vody. Při přípravě silného černého čaje vycházíme z toho, že se standardně zalévá pouze jednou. Při přípravě Nepálu máme rádi první zalití, nicméně můžete si čaj zalít až ve třech nálevech.
Louhujte 3-5 minut v jednom nálevu, poté přeceďte.
Vjemy tóny a chutě
Kategorie: | ČERNÝ ČAJ |
DRUH ČAJE: | Sypaný |
INTENZITA: | |
TRPKOST: | |
MNOŽSTVÍ TEINU: | |
KVALITA: | |
POČET NÁLEVŮ: |
Více informací
Je vyráběný z lístků čajovníku čínského rostoucího v horách ve východní části země. Na první pohled je hodně podobný s indickým Darjeelingem, můžete objevit podobné chutě a vůně, i když každý čaj je přeci jen odlišný. Je to dáno tím, že obě oblasti pěstování čajovníků mají téměř shodné geografické podmínky, proto ta podobnost. Odlišnost naopak zaznamenáváme ve výrobě Nepálu, je daleko menší než u žádanějšího Darjeelingu.
Ruční sklizeň a zpracování začíná v měsíci květnu a přetrvává do konce měsíce července. Označení SFTGFOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 first flush).
Nepálské čaje se zpracovávají technologií CTC (crushing – tearing – curling / drcení – trhání – svinování). Po natrhání lístky zavadnou, následně jsou při svinování zároveň drceny a trhány. Samotný proces fermentace mění barvu ze zelené na tmavě hnědou a přináší specifickou chuť i aroma. Při výrobě se dohlíží na požadovanou teplotu, vlhkost a délku celého procesu. Čajové lístky jsou sušeny horkým vzduchem.
V současné době produkuje Nepál kolem 16 tisíc tun čaje ročně, což je pouhých 0,4 procenta světové výroby. Vyváží se nejvíce do Indie, Pákistánu, Austrálie, Německa, Francie, Polska, Nizozemí, Japonska, Belgie a USA.
Čajování
Při přípravě Nepálu máme rádi první zalití, nicméně můžete tento čaj zalít až ve třech nálevech.
ČERNÝ ČAJ NEPÁL SFTGFOP 1 First Flush 100g l 337Kč
58 Kč