Popis
Mletá japonská Matcha. V jedinečném zeleném nálevu si vychutnáte i jeho jedinečnou chuť, velké množství aminokyselin a antioxidantů, dostatek teinu, vitaminů a minerálů. To je krásně zelená záležitost v nejvyšší prémiové kvalitě přímo z Japonska ze zahrady s japonským osvědčením o organickém zemědělství.
Ručně sklizené vrcholové čajové lístky, které jsou ještě před sklizní pečlivě chráněny před sluncem zastiňováním, jsou po sklizni sušeny, poté poctivě zbaveny žilek a stonků a následně v kamenných mlýncích nejjemněji namlety na jemný prášek.
Čaj v této kvalitě je určen také k přípravě ceremoniálním způsobem, tedy vyšleháním v misce bambusovou metličkou. S úspěchem, ale připravíte i jednodušším a praktičtějším způsobem, tedy prostým rozmícháním (šejkrováním) ve vodě či mléce. Je také vynikající chuťovou volbou pro míchané nápoje nebo pečení.
Příprava čaje: Vyšleháním cca 2 g ve 100 ml 70°C vody.
Vjemy tóny a chutě
Kategorie: | MATCHA ORGANICKÝ JAPONSKÝ PRÁŠKOVÝ ČAJ |
DRUH ČAJE: | Mletý |
INTENZITA: | |
TRPKOST: | |
MNOŽSTVÍ TEINU: | |
KVALITA: | |
POČET NÁLEVŮ: |
Více informací
JAK ČAJ MATCHA VZNIKL
Ti, kteří objevili zelený práškový superčaj Matcha teprve nedávno, budou možná překvapeni, protože to žádná novinka není. V Japonsku se tento čaj pije od 12 století a ještě před tím se pil v Číně.
V Číně se čaj běžně pil již v 8. století. Tradice napařování, vysoušení a lisování zeleného čaje do cihel tam byla rozšířená. Po čase se do procesu vložili čínští zenoví (čchanoví) mniši. Z cihel odlamovali kousky čaje a v hmoždíři je tloučkem rozemleli na velmi jemný prášek, který si pak v misce rozmíchali s horkou vodou na zelený čaj. Míchání mletých lístků zeleného čaje se stalo základní součástí každodeního zen-budhistického obřadu.
Matchu do Japonska přivezl známý japonský mnich Mjóan Eisai zenový mistr, žijící v letech 1141-1215, který v 80 letech 12 století cestoval po Číně a studoval zen-buddhistickou meditaci a přitom objevil zelený čaj z mletých lístků. Čína, zenbuddhismus i mletý zelený čaj mu učarovaly s tak se do Japonska v roce 1191 vrátil i s několika semínky čajovníku. Byl známý jako velký reformátor založil zenbuddhistickou školu rinzai.
Nejenže z Číny přivezl první semínka čajovníku, v Japonsku zahájil veleúspěšnou kampaň, při které popularizoval zen-buddhismus a pití matchy, která byla podle něho pro meditaci zásadní. Byl to také on, kdo psal o příznivých zdravotních účincích čaje a matchy. Potvrzuje to také vydáním knížky Kissa jódžoki (Pití čaje pro zdraví), kterou zveřejnil v roce 1211. Je to také první knížka o čaji vydaná v Japonsku. Na prvním řádku knížky se dočtete.,, Čaj je nejlepší léčebný prostředek, který dokáže život člověka naplnit.,, Věřil, že Číňané vděčili za svůj dlouhý a zdravý život pití čaje a jeho léčebným účinkům, nabádal Japonce, aby od nich zvyk pití čaje převzali.
Číňané začali pít i jiné čaje, pu-erh oolong nebo červený čaj ( u nás mu říkáme černý čaj). V japonsku, metitím obliba zeleného čaje rostla, možná právě proto se Matcha stala nedílnou součástí života Japonců.
Čajování
Test
Připravte si
Test
MATCHA WAZUKA ZELENÝ MLETÝ JAPONSKÝ ČAJ 30g l 691Kč
691 Kč