Menu

Rooibos nejen pro popíjení.

Přidáno 5. 1. 2017 10:09:18 Počet shlédnutí 607

Co je dobré vědět...

Rooibos nejen pro popíjení.


ROOIBOS ČERVENÝ není mezi čajopíjci úplně brán za klasický čaj, to proto, že není z keře čajovníku, přesto je vnímán jako chuťově vhodná varianta.

Proč tomu tak je? Protože jsou to dva odlišné keře!

Rooibos je keř Aspalathus linearis, kdežto čaj je keř Camellia sinensis a další čajové klony.

Osvěžující chuť, nálev rudé barvy, ve kterém je cítit medové aroma nebo sladká a ořechová chuť. Za to vše vděčíme Jihoafrickému keři Čajovci kapskému, který roste na malém území Cederbergu v provincii Západní Kapsko. Je to jediné místo, kde se pěstuje a kde je vyráběn.

Věděli jste, že?

Keře se vysazují v únoru a březnu a první sklizeň probíhá po půl roce.

Kde je nejvíce tento nápoj oblíbený?

Nejvíce oblíbený byl a je v Jižní Africe, ale jak už to bývá, vše co je dobré a zároveň i zdravé, se postupem času rozšíří. Díky tomu jsme v devadesátých letech minulého století poprvé ochutnali ROOIBOS ČERVENÝ v čisté podobě i my v České republice.

Jak probíhá sběr a výroba?

Lístky jsou nasbírány do vaků následně jsou rozdrceny, na vzduchu projdou oxidací, ta jim dodá červenohnědou barvu, jsou usušeny a je hotovo.

Je nějaký rozdíl mezi zeleným a červeným rooibosem?

Rozdíl je pouze v tom, že u zeleného rooibosu nedošlo k oxidaci. Po rozdrcení se lístky okamžitě suší.

Dnes už to, ale není jen o rooibosech čistých.

Ne každý zvládme Rooibos v čisté podobě. Dostupné jsou i v aromatizové variantě, jako je třeba Rooibos Sladká třešeň.

Proč Rooibos pít?

Nejenže si především v létě díky němu splníte pitný režim, navíc Vás i osvěží a Vašemu organismu přinese fenolické látky a flavonoidy. Má antioxidační účinky, stopové a minerální látky jako je měď, fluor, mangan, železo, draslík, vápník. Obsahuje malé množství vitamínu C a nízký obsah tříslovin. Neobsahuje kofein, proto je vhodný v těhotenství. Dobrý je také pro děti. V posledních letech, bývá stále časteji součástí zelených čajů. 

Je možné rooibos použít i jinde?

Vhodný je v kombinaci s džusy, a pokud jsou 100%ní tím lépe.
Já si s ním v létě ředím pomerančový džus. Vhodné použítí má ROOIBOS ČERVENÝ také při přípravě omáček. Mám také vyzkoušeno. V kuchyni používám i zelený japonský práškový čaji MATCHA. Vrátit se k článku, který jsem napsal o čaji Matcha, můžete TADY. nebo taky TADY.

Přeji krásný ač dnes zasněžený den.

Ivan Semančík

Diskuse

(0 komentářů)

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí

Naše společnost Prodejcaje.cz s.r.o., IČO 07791658 používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s využíváním cookies a předáváním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Produkt byl vložen do košíku
Pokračovat v nákupu Nákupní košík